Откриване на учебната 2021-2022 година

Днес е 15 септември. Най-вълнуващият ден за българското училище. Първият ден от Новата учебна  2021/2022 година!

Днес е вашият ден, скъпи учители и ученици!

Днес е денят на децата, родителите и нашия спомен.
Днес,  навсякъде училищните дворове ще се изпълнят с радостни и щастливи детски усмихнати лица.

От всички най-вълнуващ е празникът за малките първокласници. С вълнения и притеснения ще прекрачат свещения праг на родното училище, за първи път ще чуят първия школски звънец.

Мили първокласници!

Днешният ден е много важен за вас, защото той показва, че вече сте пораснали. Но прекрачването на училищния праг не означава, че непременно трябва да се разделите с Пепеляшка и Мечо Пух. Те ще останат с вас, дотогава, докогато вие пожелаете. Ученето ще ви даде не само безценния дар да четете и пишете, но и ще ви помогне да откриете хиляди нови интересни неща за света и за самите вас.

Днес е вашият ден. Очакват ви много интересни преживявания. Нека този ден остави светъл лъч, който да ви сочи вярната посока по трудния път в живота. Бъдете здрави, весели, жизнени и палави, изживейте щастливи детските си години, учете се, трудете се, за да станете достойни граждани на нашата родина! Пожелавам ви незабравими дни в нашето училище, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдете заедно! Не по-малко са притесненията на вашите родители за отговорностите, които поставя училището и животът. Изисквания, които предполагат увереност в собствените сили, по- голяма самостоятелност, устойчивост на вниманието, наблюдателност и любознателност.

Скъпи  ученици,

Съзнавам, че е много трудно човек да  говори на по-младите от него без да излезе, че ги поучава. Затова ще се огранича в това да ви пожелая здраве, сили и упоритост. Помнете, че дори когато ние, вашите родители и учители грешим, най-често го правим от загриженост за вас. Ние се нуждаем от вашата критична позиция, нуждаем се от вашия кураж, когато на нас самите не ни достига смелост да бъдем такива, каквито сме мечтали да бъдем на вашата възраст.

Уважаеми родители,

Във всички времена конфликтът между поколенията се свежда до едно и също – младите искат да видят пример, а получават само съвети. Колкото и часове по безопасност на движението да въведем, трудно ще научим детето да спира на червения светофар, когато таткото редовно минава на червено, водейки го на училище. Разбира се, че е важно да дадем добри напътствия на децата си, но по-важно от това е да им покажем нашето отношение към света, нашето чувство за отговорност, нашето разбиране за справедливост и достойнство.

Скъпи колеги,

Нека да дадем на нашите ученици съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация. Заедно с това ние им дължим знанията и възпитанието, които да ги накарат да почувстват, че имат криле, да почувстват, че имат сили да достигнат мечтите си. Нека в навечерието на новата учебна година всички да си пожелаем здраве, воля и упоритост, а там, където волята и упоритостта не ни достигнат – и малко късмет.

Задача на училището днес е да подготвя за живота личност, която умее да общува, да търси и открива сама нужните знания, да се справя с проблеми в учебна и житейска ситуация.

На добър час, скъпи първокласници, малки и големи ученици, колеги! Честит 15 септември! Здрава и спорна учебна година!

Поздравителен адрес от името на госпожа Соня Георгиева – кмет на община Добричка ни прочете госпожа Наташа Захариева – началник на отдел „Хуманитарни дейности“ при община Добричка, която бе гост на нашето тържество.